вторник, 14 декември 2010 г.

Бъдник- Коледен Уют

В зависимост от културата „Бъдник” има различно значение. За някой култури Бъдника се почита и се насърчава за завръщането на слънцето, други култури го използват за прогонване на лошите и зли духове. Има такива, които го благотворят и е символ на живот, здраве и плодородие. За повечето култури Бъдника се поставя в огнището в навечерието на Бъдни Вечер и гори цяла нощ. Когато навлиза Християнството започва да се разпространява по целия свят. Още през 1700 и 1800 година, Бъдника е широко свързан с Коледната украса в целия свят. По традиция и в България, във всяко православно християнско семейство в нощта на Бъдни Вечер се поставя в камината отсечен ствол от брястово, дъбово или крушово дърво.
Бъдника става изключително популярен като Коледна украса и през 20 век. Може би това е така, защото повечето съвременни хора не разполагат в домовете си с камина или огнище, а искат да съхранят Бъдника като част от Коледните обичаи. Така Бъдника присъства в домовете ни в Коледната нощ като красива декорация на дома.



За направата на Бъдник ни е необходимо ствол от брястово, дъбово или крушово дърво. Избора на голимината на дървото зависи от предназначеното му място в дома Ви.
След като сте избрали дървото, у дома го почиствате от евентуална пръст и го оставяте хубаво да изсъхне. Когато сте сигурни, че дървото е сухо, пробивате дупки в горната му част върху самата кора. Обикновено най-лесно това става като се издълбае дупка с длето, но ако нямате дърводелски инструменти, можете да използвате всякакви подръчни средства, за да пробиете дупките в дървото и да оформите място, където ще поставите свещите. За да бъдат устойчиви, в дупките можете да сложите лепило за дърво и да ги захванете по-добре.
За декорацията около свещите можете да експериментирате по Ваш избор. Можете да добавите елхови клонки, малки шишарки, панделки, коледни играчки за елха или каквото Ви хрумне.






Ако все пак сте решили да си направите Бъдник, но се притеснявате, че няма да се справите с пробиването на дупките, можете да си направите друга декорация само с украса от елхови клонки и дрянови клонки, шишарки и канап или някаква вид прежда. След като сте си набавили материалите поставяте клонките и ги омотавате с преждата или канапа, стегнато така, че да бъдат съхранени за дълго време върху Бъдника.





За децата това е истинско приключение и голямо удоволствие да помагат в изработването на Коледни декорации за дома. Така развиват своето въображение и творческа дейност.



Изработването на Бъдника съхранява традицията за Коледната нощ, носи много положителни емоции на всички и уютна атмосфера в дома.
Традициите са хубаво нещо, дори в съвременния начин на живот, ако и младите поколения искат да ги съхранят.

Статията подготви Звездичка
Copyright © 2010 Всички права запазени.

Няма коментари: