събота, 13 ноември 2010 г.

Психо-палитра




Белият цвят...
...ми харесва.
Белият цвят символизира чистота. Онези, които предпочитат чисто бялото пред другите багри, обикновено се отличават с акуратност във всичко, те са внимателни и проницателни, критични и малко припряни. Белият цвят означава също така самодостатъчност и често пъти - невинност. Той е като спомен от детството и непосредствеността...

...не ми харесва.
Ако не обичате белия цвят, това не означава, че сте неорганизирани или че не сте спретнат човек, но едва ли сте човек, изцяло отдаден на страстта си към реда, още по-малко може да се каже за вас, че сте прекалено припрян човек. Леко асиметричните неща са ви много по-интересни от идеалните пропорции, а няколко прашинки върху книгите на етажерката не събуждат във вас желанието незабавно да хванете кърпата за прах. Вие сте разкрепостени и на човек му е приятно да прекарва времето си във вашата компания.

Червеният цвят...
...ми харесва.
Подобно на червения цвят, разположен най-високо в дъгата, и вие се стремите да владеете ситуацията. Отличавате се с интерес към живота. Известно е, че наблюдаването на червения цвят предизвиква ускорение на пулса и дишането, повишава кръвното налягане. Той символизира огън, топлина, кръв - не е възможно да бъде игнориран. Вас също!

Понятията, които се асоциират с червения цвят, са победа, успех, напрежение, импулсивност, активност, съперничество, смелост, агресивност, страст. "Червените" хора завладяват, превземат, те са подвижни, оптимистични и емоционални, това са хора екстраверти, жадуващи пълноценни чувства и живот като цяло. Ключов стимул за тях е желанието.

Тази ярка, радостна картина има и обратна страна. Понеже вие толкова силно жадувате живот в ярки цветове, рутината може да ви побърка; нетърпението ви води към непостоянство и променливост. Трудно ви е да сте обективни, поведението ви се отличава със самоувереност и инат. Вие предпочитате след като изслушате нечий съвет, да постъпите по своему. Търпението не е ваша характерна черта. Въпреки това, на другите им е интересно с вас. Вие подтиквате към действие. Светът би се оказал скучно място без "червените" хора.

... не ми харесва.
Тъй като червеният цвят се асоциира с неистова жажда за живот, въодушевление и страст, ако не обичате този цвят, това може да означава, че именно сега вие едва ли искате да изпитвате толкова интензивни емоции. Възможно е да се плашите от агресивност и натиск, които се свързват с червения цвят или вие все пак търсите по-голямо удовлетворение от живота, но се боите да не попаднете в кръговрата на този живот? Раздразнителните, уморените хора, които се вълнуват от множество проблеми, често пъти се обръщат към по-студени цветове, търсейки отдих и отпускане - това е тяхна естествена защитна реакция.

Розовият цвят...
...ми харесва.
Този цвят е омекотен червен цвят, той обединява страст и чистота. Розовият цвят се асоциира с романтика, свежест, финес и нежност. "Розовите" хора живо се интересуват от заобикалящия ги свят, но те не се хвърлят във водовъртежа на живота с онова лекомислие, което е свойствено на хората, предпочитащи червения цвят. Насилието и нахалството във всяка тяхна форма ги огорчават.

Някога розовият цвят се смятал за изключително женски цвят. Днес мъжете не се притесняват да предпочетат комфорта, който им носи розовият цвят, тъй като вече не се смята неприлично за мъжете да проявяват чувственост и други "женски" черти.

Ако ви харесва розовият цвят, вие сте талантливи и излъчвате ненатрапчива увереност, чар и най-вероятно си оставате непоправим романтик. "Розовите"хора са дружелюбни и общителни, но най-съкровените си чувства те пазят дълбоко в себе си.

...не ми харесва.
Меките, умерени оттенъци не се отличават с емоционалност, затова много хора са безразлични към розовия цвят. Ако не ви харесва розовото, много е възможно вие да се нуждаете и да търсите ярки впечатления, а този цвят за вас да е прекалено спокоен.

Жълтият цвят...
... ми харесва.
Жълтият цвят се възприема като светещ и топъл, тъй като се асоциира силно със слънчевата светлина. Той искри от оптимизъм. "Жълтите" хора са оригинални, надарени са с богато въображение и развит художествен вкус. Притежавайки търсещ ум, те обичат всичко ново и интересно. Ако ви харесва жълтият цвят, вие по всяка вероятност сте надежден приятел. Вашите амбиции често се реализират и като цяло вие гледате на живота ведро.

Често пъти обаче вие сте егоистични и не обичате да оставате на второ място. Може да сте щедри, но често сте недоверчиви и може да създавате впечатление, че страните от хората. Понякога сте нетърпими по отношение на идеите на другите, които ви се струват не толкова добре обмислени като вашите собствени идеи. Вие искрено се вълнувате от проблемите на обществото, но все пак сте склонни повече да размишлявате за тях, отколкото да предприемете нещо. "Жълтите" хора са склонни към педантизъм, но в същото време са напълно доволни и щастливи от света.

...не ми харесва.
Ако ви е неприятен жълтият цвят, вие не обичате особено и онези черти, които притежават "жълтите" хора. Вие сте реалист, практичен човек с утилитарни предпочитания и се отнасяте по-скоро критично към онези, които не споделят вашите възгледи. Вие скептично възприемате новите идеи, предпочитайки да се концентрирате върху познатите неща, отколкото да опитате нещо ново. За вас винаги е важен гарантираният резултат, тъй като предпочитате да се предпазите сигурно от разочарования.

Оранжевият цвят...
...ми харесва.
Оранжевият цвят е съчетание на червен и жълт, обединяващ характерните черти и на двата. Енергичен и топъл като есенните листа, оранжевият цвят притежава физическата сила на червеното, но в същото време не е толкова интензивен, по-малко страстен е... Онези, които харесват този цвят, работят прилежно, играят с увлечение. Това са действени хора, пълни с енергия.

Ако ви харесва оранжевият цвят, вие очевидно сте експанзивен екстраверт, предпочитащ яркия начин на живот, харесва ви да прекарвате времето си в компания. Вашите идеи са уникални, а пристрастията - силни. В общуването сте доста приятни и приветливи.

"Оранжевите" хора обаче са непостоянни: свой най-добър приятел те ще нарекат по всяка вероятност последния, с когото са се сближили. В любовта вие сте независими и винаги сте готови да покорявате нови светове!

Ако предпочитате оранжев цвят с оттенък на праскова, вие притежавате същите качества, както и оранжевите хора, но сте по-спокойни и още по-малко агресивни, вие сте също толкова дружелюбни и обаятелни, а в общуването сте дори още по-меки. Способни сте да се трудите, но в играта често избирате ролята на наблюдател.

...не ми харесва.
Очевидно прекалено ярките цветове не ви допадат: не ви харесват шумните купони, неумереното веселие, силният смях, самохвалството и показната интимност. Затова вие трудно се сближавате с хората и дори много е възможно да сте си спечелили име на необщителен човек. Пред огромното количество познати вие предпочитате тесен кръг наистина близки приятели, а ако откриете приятел, то той ви е приятел за цял живот.

Кафявият цвят...
... ми харесва.
Цветът на майката земя се асоциира със стабилност и сигурност. Хората, които не са равнодушни към кафявите багри, притежават уравновесен характер, здраво чувство за дълг и отговорност, ценят изискания смях, непосредствеността, комфорта, качеството, хармонията и домашното огнище.

"Кафявите" хора са верни приятели, разбиращи, но непреклонни, те се отличават с твърди убеждения и могат да бъдат нетърпими към онези, които мислят, говорят или действат прекалено бързо. Те се отнасят внимателно към парите, умеят да разгледат стоката и да направят изгодна покупка.

Ако ви харесва кафявият цвят, вие рядко проявявате лекомислие или предприемате нещо без сериозно да обмислите нещата, но в същото време можете вътрешно да се изправите срещу необходимостта да възприемете нещата такива, каквито са. Вие се страхувате да не загубите контрола над ситуацията и сте способни да направите много в опитите си да поправите несправедливостта или да преборите нещо нечестно.

Вие сте добър съпруг и родител, тъй като самите вие изпитвате потребност от сигурност и притежавате силно чувство за принадлежност.

...не ми харесва.
Вероятно си фантазирате множество неща - например, мечтаете да тръгнете на пътешествие с пътуващ цирк или да станете автомобилен състезател... Всичко ново ви вълнува, а делничните неща ви се струват невероятно скучни. Вие сте остроумен, импулсивен и щедър човек. Живот на село не е за вас и домошарите ви навяват скука. Вие обичате хората, но те трябва да са ярки и забележителни личности. Сериозните отношения могат да бъдат за вашия партньор доста рисковани - понеже е толкова трудно да ви накара човек да седнете на едно място.

Бежовият цвят
...
...ми харесва.
"Бежовите" хора притежават същите основни отличителни черти на "кафявите", само че тези черти са малко по-приглушени и се проявяват не толкова отчетливо. Цвят екрю и бежовите цветове с меден оттенък в голяма степен имат качествата, които се асоциират с жълтото, а розовите оттенъци на бежовия цвят са по-близки по настроение до розовия.

Бежов цвят харесват сърдечните хора, които ценят качеството и практичността и се стремят да запазят неутралитет в сложните ситуации.

...не ми харесва.
Вие сте по-сдържани от онези, които не харесват кафявия цвят, но притежавате много от характерните за тях качества. Бледият нюанс на бежовия цвят символизира за вас бледо съществуване - скучно и уморително. Вие ненавиждате делничността.

Зеленият цвят...
...ми харесва.
Най-"природният" цвят омагьосва с баланс от топлота и прохлада и "зелените" хора често се оказват уверени и с уравновесен характер. Те са прилежни граждани, грижливи родители, неравнодушни съседи - непретенциозни, добри и щедри хора.

Ако зеленият е вашият цвят, за вас е важно да завоювате вниманието на наблюдателите и винаги да се ползвате с добро име. Вие сте внимателен другар, верен приятел и партньор, с високи морални принципи и силно развито чувство за справедливост.

Вие сте умни и схващате новите идеи във въздуха. От друга страна рядко ще се съгласите да рискувате и да опитате нещо ново там, където може да се тръгне по проверен, общоприет път. "Зелените" хора никога не страдат от липса на апетит и дори да се наложи да спазват диета, рядко им се удава да отслабнат. Една от най-лошите черти на тези хора е склонността им към клюки и завист.

... не ми харесва.
Онези, които не харесват зеления цвят, едва ли могат да бъдат наречени общителни хора, обичащи компаниите. Естествената потребност от признание от страна на група хора, по-вероятно е да ви отблъсне от тях, отколкото да ви накара да се присъедините. Вие не обичате да постъпвате, да мислите или да изглеждате така, както постъпват, мислят или изглеждат повечето от хората около вас. Пикници и купони, дори гостувания при роднини не са за вас.

Синьозеленият цвят...
...ми харесва.
Този оттенък наследява много от чертите на синьото и на зеленото, но има и някои особености на възприятието. Ако това е вашият цвят, вие сте педантичен (може би дори малко припрян) и много спретнат човек. Вие сте чувствителни, но също така в известна степен ви липсва непринуденост и естественост, малко сте самоуверени и се отличавате с уравновесен характер и постоянство в предпочитанията си.

Вие с желание помагате на другите и се справяте добре със своите ангажименти. Любезност и чар са ваши качества, но понякога проявявате склонност към нарцисцизъм. Обичате да се обличате така, че да привлечете вниманието и да възхитите околните, но заедно с възхищението провокирате често пъти и завист.

...не ми харесва.
Тъй като онези, които харесват синьозелените нюанси, ценят реда и акуратността, нехаресването на този цвят може да означава, че колкото и да ви се иска да бъдете спонтанни, хаотични, някакъв глас вътре във вас постоянно ви напомня за необходимостта да подредите стаята си. Вие обичате да разпускате и да не обръщате внимание на незначителните детайли и затова не обичате педантите.

Синият цвят
...
...ми харесва.
Синият цвят е спокойствие и умиротвореност. Вероятно това е най-предпочитаният цвят. Хората, които харесват светлосините нюанси, обикновено са сдържани и уверени в себе си (или само им се иска да изглеждат такива?) и в същото време могат да бъдат много раними. Те се доверяват и се нуждаят от доверие. Чувствителни са към потребностите на другите, способни са на здрава привързаност, такива хора тежко преживяват всяко предателство или разочарование. Те не избягват големите компании, но въпреки това предпочитат кръг от близки приятели.

"Сините" хора се стремят към хармония, спокойствие, търпение и издръжливост, към умиротворение.Те са консервативни, надеждни, имат уравновесен характер и преди да кажат нещо или да направят нещо - два пъти премислят.

Ако вашият цвят е синият, вие имате силно развито чувство за отговорност. Би трябвало да внимавате педантизмът да не ви направи прекалено взискателни към другите. Впрочем, вашата отзивчивост и мек характер ще надвият.

...не ми харесва.
Ако не обичате синия цвят, това означава безпокойство, неуморимост, потребност да се откъснете от обкръжаващото ви еднообразие. Възможно е да искате да смените работата си или дори да промените целия си живот, прекарвайки го в търсене на впечатления. Вие навярно сте се уморили от това, че някой постоянно разчита на вас, но съвестта ви не ви позволява да захвърлите всичко. Би ви се искало да сте богати или знаменити (или и едното и другото?), защото понякога ви се струва, че това ще ви позволи да се наслаждавате на живота, без да има нужда да работите толкова много и упорито

Тъмносиният цвят може да бъде асоцииран с тъга и меланхолия, а светлосиният - просто да е малко скучен.

Лилавият цвят...
...ми харесва.
Този цвят притежава загадъчна и интригуваща аура. "Лилавите" хора са загадъчни, притежават творчески ум и бързо възприемат възвишените идеи. Художниците често пъти харесват този цвят, както и хората, които смятат, че изпъкват силно сред еднообразието на заобикалящата ги тълпа.

Ако това е вашият цвят, вие по всяка вероятност сте щедри и очарователни. Лилавото често пъти се асоциира с ум, наблюдателност, възприемчивост, тщеславие и променливост. Тъй като лилавото е съчетание на червено и синьо, които се възприемат като противоположни цветове, вашият характер сигурно се отличава с противоречиви черти и вие постоянно се опитвате да балансирате между тези противоположности - с възбудата на червеното и спокойствието на синьото.

Смята се, че с "лилавите" хора е лесно да се живее, но е трудно да бъдат опознати. Вие може да сте толкова потайни, че дори в онези моменти, когато откривате душата си, и най-близките ви приятели не винаги могат да ви разберат изцяло.

...не ми харесва.
Вие сте материалист, свикнали сте да обосновавате своите житейски възгледи. Държите нещата да са устойчиви, разбираеми, симетрични. В общуването си сте праволинейни и открити и очевидно не обичате хората, които се отличават с високомерие, неестествена изтънченост или с повърхностни разсъждения за нещата.

Виолетовият цвят...
... ми харесва.
Хората, които обичат люляковото синьо, цветът на цъфналата лавандула, често предпочитат този цвят пред всички останали. Такива хора харесват, когато околните смятат, че те не приличат на останалите; те са пресметливи, макар че не винаги се отличават с остър ум.

"Виолетовите" личности в живота си се стремят към съвършенство и дори изобретателност. Тяхната представа често пъти е свят, в който всички "тъмни" страни на живота могат просто да бъдат игнорирани. За такива хора външният вид и първото впечатление на събеседника са много важни. С виолетовия цвят се асоциират аристократичност и склонност към сантименталност, а така също и романтичност, носталгия и изтънченост. Тъй като този цвят е много близък до лилавия, "виолетовите" хора често пъти притежават творчески наклонности и с удоволствие подкрепят талантливите хора.

...не ми харесва.
Вашият подход към живота е делови. Вие не обичате, когато събеседникът ви се отклонява от директния разговор и заиграва с вас, тъй като вие самите предпочитате да сте прями. Вие не сте заплашени от носталгични настроения, тъй като живеете с настоящето. Онези, които не обичат лилавото и виолетовото, също така изпитват силна неприязън към повърхностното поведение или външен вид и обикновено не скриват това. Виолетовото те обикновено възприемат като скучно и безвкусно.

Сивият цвят...
...ми харесва.
Хората, предпочитащи този най-неутрален от всички цветове, се отличават със същото неутрално отношение към живота; те сякаш се опитват да се защитят от този побъркан свят, сгушвайки се в надеждното покривало на неутралността. Ако това е вашият цвят, вие очевидно предпочитате безопасния, предпазлив, уравновесен начин на живот и за разлика от любителите на червения цвят, се стремите не към ярки впечатления, а към удовлетвореност. За вас е важно във всички ситуации да запазите статуквото.

Вие често пъти правите компромиси в живота си. Практични и спокойни сте и не обичате да привличате вниманието върху себе си. Получавате удоволствие от труда си и се стремите да бъдете полезни. Като цяло вие сте обикновен човек - не припрян, консервативен, сдържан и стабилен.

...не ми харесва.
Не обичате сивото - значи не обичате неутралността. Предпочитате да се окажете прав или да не сте прав, но не и въздържал се. Делничността е прекалено скучна за вас: вие се стремите към по-пълноценен живот. Възможно е това да ви кара често да променяте привързаностите си, интересите си и предпочитанията си в търсене на своето щастие...

Понякога сивият цвят може да се асоциира с паяжина, привидения, прах в стари къщи и други плашещи неща.

Черният цвят...
...ми харесва.
Хората рядко избират черното за свой любим цвят. Може би защото наистина черното не е цвят, а липса на цвят. Човек, който предпочита черното, може да се отличава с противоречив характер - да е традиционен, консервативен, сериозен или да смята себе си за изтънчен любител на светски удоволствия, горделив и дори високомерен.

Възможно е да ви смятат за загадъчна и привлекателна личност. Ум, талант, увереност в себе си и престиж са много важни неща за вас.

...не ми харесва.
Черният цвят може да се асоциира с абсолютното отрицание... Това е вечната тайна, бездна ,черната дупка... Той може да символизира смърт и траур. Може би в детството си сте се страхували от тъмнината и сте забравили за това, но усещането за дискомфорт ви преследва, когато гледате черния цвят. Впрочем, черното може да се окаже и просто прекалено тежко, тъмно за вас. Вие по-скоро се чувствате неудобно в обществото на хора с изискани маниери - вие повече харесвате хора искрени, които не обременяват себе си и другите с условностите на социалното положение.

източник: Списание "Маргарита"

Няма коментари: