петък, 12 март 2010 г.

Романтика и червени рози


Богинята на любовта Венера, разхождайки се в градината на планината Олимп, замислено спря до един храст с розови рози и с върха на пръста си леко докосна един от клоновете. Вик на неочаквана болка, красивата богиня поднесла пръста към лицето си, като скъпоценен рубин, стояла капката кръв от убождането. Още преди тя да може го разглежда, капката паднала на земята, и се превърна в чудесена ароматна червена роза, която влюбения в Богинята Ерос посветил на нея.
Оттогава влюбените си подаряват червена роза в знак на страст и любов, в които има капка кръв от Венера.

Друга легенда разказва, че червената роза се появила от снежно бялата пяна, с която е била покрита тялото на богинята Афродита, когато тя излязла от водата. Богове, поръсили това цвете с нектар, и така придобил деликатния си аромат. Розата останала бяла като пяна, докато нещастието не сполетяло Адонис, любимия на богинята на любовта. Когато узнала, че той е смъртно ранен, се втурнала да го търси и разранила краката си на острите камъни. На мястото на капките от кръвта й поникнали червени рози.

В древността розата е смятана за божественото цвете.

Гръцки мит се гласи: богинята Флора веднъж видяла красиво момиче и я превърна в едно цвете; Афродита добавила към красотата на това цвете; Грации - блясък и очарование. Дионис го дарил с ароматен нектар, Зефир раздухал надалеч облаците, така че да може Аполон да полива вода цветето. Когато цветето пораснало, то било предадено на Ерос (Купидон) и наречено "царица на цветята".

Какво символизира червената роза?

Червената роза - разбира се, любов! Всички рози предават топлина, привързаност и любов в различна степен. Но червената роза, като царица на розите, е най-популярната от всички. Общоприетото значение на червените рози е- дълбока любов и привързаност.

Червени рози изразяват повече от романтична връзка, дълбоко, пулсираща страст, неистово желание.
Червени рози също символизират смелостта, уважение и възхищение

Няма коментари: