четвъртък, 27 май 2010 г.

Ала-бала ли е "Хипократовата клетва"?

Хипократовата клетва е клетва, по традиция поставяна от лекарите и отнасяща се до етичното упражняване на медицина. Широко разпространено е убеждението, че клетвата е написана от Хипократ, баща на медицината.
Въпреки че е предимно от историческо и традиционно значение, клетвата се смята за въвеждащ ритуал за практикуващите медицина.

Самата клетва гласи:

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!


Не зная какво става с лекарите напоследък , но взеха съвсем немърливо да карат. Да си лекар - това е призвание! И уважаеми дами и господа, ако не ви се работи тази професия и не ви се спасяват животи, моля! - хамали и продавачки се търсят непрекъснато! Моля за извинение тези от вас, които наистина са загрижени и помагат на пациентите си - за вас това не се отнася! Зная, че не ви е лесно, но "мършите" в стадото ви станаха прекалено много. А това коства човешки животи...

Конкретния повод да съм груба и безпардонна, е : Днес в Спешно отделение на град... на сина ми, който е на 2 години и 8 месеца му беше отказана спешна и неотложна помощ, поради това, че педиатъра на детето ми е в друг  град.... След като им обясних, че сме временно в града, те ми отговориха, че бил такъв закона и ако желая да видя ценоразписите за извършването на манипулацията (вадене на кърлеж) трябва да си платя, както и за консумативите. Какъв закон?! Нали точно поради тази причина, отидох до Спешното отделение, и те би трябвало безрезервно да ни приемат, особенно като става дума за малко дете!!! Ухапването от кърлеж изобщо не е безобидно, ако някой си мисли. Едно ухапване от кърлеж може да доведе до заразяване с Лаймска болест, ама за лелята в бялата престилка това нямаше ни най-малко значение. Важното беше да си прибере парите и "Ала-бала за хипократовата клетва".

3 коментара:

Iveto каза...

Малий, дано имам достатъчно мозък в главата, за да не ми се налага по сериозни въпроси да търся "Спешна" или "Специализирана" помощ.
Даже мога да допълня с един много пресен случай - тъй като е криза и много от заплатите се бавят с месеци се оказа че това е голям проблем. Една жена си счупи ръката и при посещение в Пирогов и цъкайки в системата се разбира че не е здравно осигурена и й казват че ще помогнат, ако извади еди-каква си сума. Добре че жената е имала някакви пари в себе си, които да даде, иначе незнам с кой кодекс точно щяха да я изгонят и да не й предоставят медицинската помощ, от която има нужда.

Unknown каза...

Чаках пред кабинета на личния лекар, когато дойде един възрастен мъж и просто влезе при лекарката пререждайки всички. И докато се възмущавахме ни се наложи да чуеме целия разговор. Човека имал дъщеря с ампутирани крайници и се нуждаела от скъпи успокоителни. И човека си ги искаше. Отговора на доктора (абсолютно човешки го обясни жената) беше, че в списъците на здравната каса няма бнолест ампутирани крайници и съответно лекарства за такава болест не се изписват. Имало няколко акции от лекарите на поликлиниката (и не само на тази)към държавните органи, но без резултат. Сега ще прочета пак от какво се оплаквате. Аз само бях свидетел. Не се оплаквам от нищо.

Анонимен каза...

Zdrawnata reforma, Zdrawnata kasa, Ministerstwoto na zdraweopazwaneto i wsichki institucii, zanimawashti se s uprawlenie i kontrol nad zdraweopazwaneto naprawiha taka, che lekarite stanaha chinownici, pisachi na dylgi i bezsmisleni dokumenti. Ot druga strana, dori da si swyrshat rabotata kakto powelqwat prawilata, pak nqma da poluchat zarabotenoto, zashtoto winagi ima prichina da ne im dadat kakwoto triabwa! I poleka-leka prizwanieto se okazwa, che ne moje da te izhranwa! I biagash ot darjawata! Tam se okazwa, che izobshto ne si tolkowa skapan specialist, kolkoto te izkarwat w BG, zashtoto wednaga zapochwash da poluchawash dobra zaplata i nikoj ne si pozwoliawa da te srawniawa s hamalin! Taka pone se poluchi s men! A w BG ostawat tezi, koito ne im puka kak gi narichat i kakwo otnoshenie imat kym tiah! Ili hora w naprednala wyzrast! Kojto jiwee w BG si zaslujawa lekarite! Kogato ne uwajawa[ ne ochakwaj da te uwajawat! Hajde, badete zdrawi i dano ne wi triabwa lekar skoro!