вторник, 6 юли 2010 г.

Ягодата -Богинята на любовта

Ягодата е символ на Венера - Богинята на любовта заради сърцевидната форма и червения цвят. Според една легенда когато Адонис умира, Венера плачела непрестанно. Сълзите се стичали по бузата й и падали на земята, където били засадени ягоди, тогава ягодата получила своята сърцевидна форма.

Графиня Талиен, приближена на император Наполеон се подмладявала с ягоди, като взимала вана със сок от плода. Само за едно къпане й били необходими 50 кг. ягоди. Според нея сокът връщал времето назад т.е подмладявал и пречиствал организма.
Според друга легенда, ако отгризнете половината от ягодата, а другата половина - човек от другия пол, то скоро ще бъдете влюбени един в друг.
Друго поверие казва, че ако намериш две слепени ягоди и дадеш едната половина на някой от противоположния пол, между вас ще избухне пламенна любов.

В провинцията на Франция ягодите се смятали за афродизиак, а на младоженците винаги се сервирала студена ягодова супа от рядка заквасена сметана, пудра захар и ягоди.
В Белгия съществува музей посветен изцяло на ягодата, а в една провинция се произвежда бира от ягоди наречена Wepionnaise.
В Ливан, Орегон ежегодно се провежда фестивал на ягодите като се приготвя най-големият ягодов сладкиш в света.
Името на ягодата според историци идва от стара дума на латински и означава "ароматно". В съвременния италиански език думата за ягоди все още е "fragola". Италианското пенливо вино Fragolino е безсъмнение най-роматичното вино произведено от ягоди.
Ягодите често са посочвани като плод, който символизира любовта, плодородието и сексуалността в продължение на векове.
Добре узрялата и срамежливо зачервена ягода сякаш иска да каже: "Вервай ми!" В края на май и началото на юни много хора й се доверяват и не бъркат. Тя никого досега не е излъгала. В нея има нещо хем романтично, хем тъжно. По свой начин тя напомня, че животът е един миг - сладък и кратък като ягодов сезон.

Няма коментари: