петък, 13 август 2010 г.

Суеверието "Петък 13"


Страхът от петък 13-ти е фобия наречена paraskavedekatriaphobia или friggatriskaidekaphobia, от гръцки - paraskevi (петък) dekatria (тринадесет) phobia (страх).

На днешния ден 13.08 /петък/ са направени изчисления в САЩ и близо 800 или 900,00 милиона щадски долара са загубени, поради факта, че много хора се отказват да се качат на самолет или да предприемат каквито и да било сделки. Бизнесът на този ден предвижда още по-големи спадове докрая на деня. Това заявление е направено от Donald Dossey, основател на центъра за борба със стреса и фобиите, институт в Ашвил, Северна Каролина.

В скандинавската митология, Петък се счита за щастлив ден. Тогава е била почитана Богинята на морето, семейството и плодородието Фрига. С разпространението на християнството и с налагането на единобожието, Фрига е нарочена за вещица, а денят петък от свещен, бива обявен за дяволски.

Вярва се, че в петък е разпнат на Иисус Христос. Освен това в петък, според християнската религия, са се случили още редица ужасни неща:
- Огромното наводнение, от което Ной е спасил себе си и по една двойка от всички земни твари, с помощта на построения от него кораб;
- Каин убива брат си Авел;
- Храмът на Цар Соломон бива разрушен;
- Ева дава на Адам да вкуси от забранения плод;

В нордическите легенди съществува един интересен мит. Дванадесет били боговете, събрани във Валхала на празнично пиршество. Неканен дошъл Богът на разрушението Локи. С лукавство и измама, той подлъгал Бога на зимата Ход (той бил сляп) и го накарал да убие собствения си брат - Богът Балдир, обичаният от всички втори син на най-висшия Бог Один и съпруг на Фрига. От тогава тръгва и поверието, че ако на вечеря присъстват тринадесет човека, това е знак за неизбежно нещастие.

Това поверие, между впрочем, заляга по-късно в християнската религия. Някой считат, че идеята за Тайната вечеря е взаимствана от митичното пиршество на нордическите богове. На нея са присъствали точно тринадесет човека - Христос и дванадесетте апостоли, един от които по-късно предава и обрича на смърт Учителя. Не случайно Юда е наричан "тринадесетия присъстващ".

Нещо любопитно за числото 13. Едно проучване показва, че имената на някои от най-известните серийни убийци, са съставени от тринадесет букви. Такива са имената на Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Чарлз Менсън (Charles Manson), Джефри Дамър (Jeffrey Dahmer), Теодор "Тед" Бънди (Theodore Bundy) и др.

Обединяването на денят петък и числото 13 и създаването на суеверието за фаталността на Петък 13-ти, става на 13 октомври 1307 г. Тогава, водени от своята алчност, Папа Клемент V и френският Крал Филип VI арестуват и по-късно екзекутират предводителя на тамплиерите Жак де Молей, както и няколкостотин човека от неговите редици. Те се надяват, че по този начин ще се доберат до легендарните несметни богатства на рицарите Тамплиери, което така и не се случва.

Няма коментари: