неделя, 31 октомври 2010 г.

Baileys • Звездно питие

Baileys- Любимото ми питие, не само на мен, а и на милиони хора по света. Защо е толкова неповторимо ще научите от детайлите в публикацията ми. А докато четете, не забравяйте да си налеете по едно питие за компания :)
Бейлис (англ. Baileys) е ирландски ликьор, който се произвежда от фирмата
R. J. Bailey & Co. . Производството му започва от 1974 години, до наши дни. Това е един от най-известните ликьори и се счита за един от най-добрите. Ликьора съдържа 17% алкохол. Използва се за приготвяне на коктейлите B-52, E.T, Orgasm, Irish dream, Chocolate Coffee Kiss, Baileys Frappé и други.

Baileys се появява на пазара преди 30 години, създаден е в Дъблин. Той е осми по ред по продажба на алкохолни напитки в цял свят. "Бащата" на сладникавото питие е Дейвид Денд. Той се вдъхновил от най-старите традиции на страната - фермите за мляко и дестилирането на уиски. Събрал е малък екип и създал питието. В момента ликьорът се продава в над 130 страни, всяка минута по света се изпиват от него над 2000 чаши.

Комбинацията от интуиция и проучвания подсказва на Дейвид и неговия екип, че хората търсят нещо уникално, с хубав вкус, ниско алкохолно съдържание и направено от естествени съставки. Важно било също така суровините да са леснодостъпни и типични за Ирландия. Като истински ирландец Дейвид почерпил вдъхновение от две от най-големите традиции на страната - дестилирането на уиски и фермите за мляко.


Baileys е единственият ликьор със сметана, който има срок на годност от 24 месеца. В него не се добавят консерванти, за да увеличат срока на годност.

Baileys е съчетание от прясна млечна сметана, ирландско уиски и шоколад. Уискито, използвано в напитката, е специален бленд на най-старото ирландско уиски Bushmills, тройно дестилирано и отлежало поне 3 години.

Заедно с ирландското уиски в Baileys се използва най-качественият алкохол. Алкохолът в Baileys Original Irish Cream запазва сметаната по изцяло естествен начин и гарантира, че тя ще остане прясна задълго.


Тези, които са познавали Дейвид Денд, го описват като "кръстника" на Baileys заради неговата страст и вяра в Baileys, особено в началото, когато на пътя му се изправят повече препятствия, отколкото възможности. Еднa такaва пречка била да се измисли начин за смесване на уискито със сметаната, тъй като многобройните им опити показвали, че крайната смес в бутилката се разделя на слоеве. Отнело им 4 години да открият тайната на техническия процес, който смесва уиски и сметана по устойчив начин, така че да се получи Baileys. Да направят така, че тези два елемента да се смесват, се оказало тяхното най-голямо предизвикателство и най-сериозно постижение. Накрая отговорът хрумнал на Дейвид почти случайно, по време на разговор с колега от сладоледената индустрия. Екипът приложил познанието, за да създаде патентован процес, уникален за Baileys.

Когато Baileys е лансиран в Дъблин на 26 ноември 1974 г., той става първият сметанов ликьор в света. Посрещнат е с голямо недоверие от присъстващите на събитието, които никога преди това не са опитвали подобна напитка. За едно, обаче, те нямат никакви разногласия - вкусът му е невероятен.

Официален сайт

Няма коментари: