понеделник, 9 август 2010 г.

Звезден танц 12/13.08.2010г.


Когато падне звезда от небето, хората казват: "Пожелай си нещо и ще се сбъдне!"

В навечерието на 12 срещу 13 август тази година/2010г. след 23:30ч. ще имаме уникалното удоволствие да се насладим на танца на звездите. Така, че не забравяйте да си намислите няколко желания до тогава.

Падащата звезда e явление, което се наблюдава при навлизането на твърдо тяло (метеорит) в земната атмосфера. Метеорите, както ги наричат учените, се движат със скорости между 30 и 70 km/s. При навлизането си в атмосферата светят, като тази светлина е причинена от йонизация, а не поради триене, както обикновено се смята. Бялата димна следа, която метеорите оставят след себе си понякога може да се наблюдава дълго време след преминаването им.

Метеори могат да се наблюдават всяка нощ, като средната честота е около 10 метеора на час. В определени периоди от годината, обаче, тази честота е много по-висока и тогава се наблюдава явлението метеоритен поток.

Източникът на метеоритния дъжд, кометата Суифт-Тутъл, се намира недалеч от съзвездието Персей и затова потокът падащи звезди се нарича Персеиди. Това е едно от най-стабилните космически явления. Звездопадът е невинаги в пълна сила. В първите дни през август се виждат само няколко проблясъка от изгорели метеорити, но пикът е на 12 - 13 август, когато от небето се сипят от от 50 до 100 звезди в час.

1 коментар:

Звездичка каза...

Мястото на звездите са в небето, както и на цветята в градината, егоистично е от наша страна да ги искаме само за нас...Аз видях 5 падащи звезди и не си пожелах нищо!